Taizé - med dragningskraft på ungdomen

På avstånd ser det ut som vilken liten sömnig kalkstensby som helst i det idylliska vindistriktet Bourgogne. Men när man kommer över krönet på bygatan öppnar sig fält med tältläger, baracker och mitt i alltihopa en märklig kyrkobyggnad - klostret i Taizé.

Kyrkobyggnaden i Taizé har byggts ut under årens lopp, hit strömmar årligen tiotusentals människor, de flesta ungdomar. Och de blir bara fler, för varje år. På lördag sänder FST ett reportage om klostret i Taizé och följande dag sänds söndagens TV-gudstjänst därifrån.

Klostrets enkla och meditativa sånger är välkända över hela världen och hit kommer varje vecka i en outsinad ström tusentals ungdomar från världens alla hörn. Frågan är vad det är som gör denna oansenliga plats så lockande för så många och som gör det till ett mål för deras pilgrimsfärd?

I programmen möter vi bland andra Broder Roger, klostrets ledare och grundare. En man som vigt sitt liv åt öppenhet och aktivt lyssnande inför sökande medmänniskor.

Broder Roger är idag 80 år gammal, men kom till Taizé redan som 25-åring, för att gömma människor på flykt undan nazismen. Ur detta engagemang växte en unik klostergemenskap fram, med både prostestanter och katoliker som på ett stillsamt sätt lever ut sin kristna tro. I klostret verkar också Broder Johan, han är hemma från Sverige och har blivit klostrets ansikte utåt för många gäster från Norden.

I Taizé talar klosterbröderna hellre om tillit till Gud än om dogmatisk tro. Här samsas den ryska meditationen med uppmaning till solidaritet med de som lider i världen. Och i klosterkyrkan, med sin suggestiva miljö och tusentals brinnande ljus, får själen en chans att hinna ikapp och finna ro. En erfarenhet som även finländska tittare kan få dela i söndagens TV-gudstjänst. Programmen har producerats av FST Fakta och SVT Umeå i samarbet med ZDF.

FST lördag 19 september kl. 14.15 i TV2

FST söndag 20 september kl. 12.00 i TV2

 

KYRKLIG TIDNINGSTJÄNST 11.9.1998